cannaworld001016.jpg cannaworld001014.jpg cannaworld001012.jpg cannaworld001010.jpg cannaworld001006.jpg cannaworld001004.jpg cannaworld001003.jpg cannaworld010004.jpg cannaworld010005.jpg
De wet rond Cannabis.
 
Ben ik strafbaar als ik drugs bezit, gebruik, produceer of verhandel?
U bent strafbaar als u drugs bezit, produceert of verhandelt. Dat geldt zowel voor softdrugs als harddrugs. Drugsgebruik is in Nederland voor personen van 18 jaar en ouder niet strafbaar. Maar om overlast te voorkomen, kunnen gemeenten in een Algemene Plaatselijke Verordening (APV) opnemen dat drugsgebruik in aangewezen gebieden wel strafbaar is. Als u softdrugs gebruikt op die plekken, kunt u aangehouden worden of een boete krijgen.
 
Thuis wietplanten of hennepplanten telen.
Het is niet toegestaan om (thuis) wietplanten of hennepplanten te telen. Bij een hoeveelheid van 5 planten of minder wordt aangenomen dat er geen sprake is van beroepsmatig of bedrijfsmatig handelen. Deze situatie wordt gelijk behandeld als die waarin sprake is van een geringe hoeveelheid, bestemd voor eigen gebruik. Bij ontdekking doet u afstand van de planten en wordt u meestal niet verder vervolgd.
 
Strafvervolging bezit, handel en verkoop softdrugs en harddrugs
Het bezit van softdrugs is strafbaar, maar in de praktijk worden kleine hoeveelheden voor persoonlijk gebruik toegestaan (gedoogbeleid).
Als u maximaal 5 gram cannabis (marihuana, hasj) of niet meer dan 5 hennepplanten bezit, neemt de politie de drugs en planten in beslag.
Meestal vindt er geen strafvervolging plaats. Als u meer dan 5 gram cannabis of meer dan 5 hennepplanten bezit, wordt u wel vervolgd.
 
Voor minderjarigen jonger dan 18 jaar geldt het gedoogbeleid niet. Voor hen is de aankoop en het bezit van softdrugs verboden.
 
Bezit, handel, verkoop en productie van harddrugs is altijd verboden.
Als u harddrugs bezit, verhandelt of verkoopt, kunt u een gevangenisstraf en/of een geldboete krijgen.
Voor middelen op lijst I (harddrugs) van de Opiumwet gelden zwaardere straffen dan voor middelen op lijst II (softdrugs).
cannaworld001008.jpg